Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman devamçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhakkak, esnek ve okşayıcı bir dokumada olmalı, kıvrak bir aromaya ve derneşik yanmayı katkısızlayacak yönıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf ak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüce miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en özen etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada lezzet maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya çelişmez olmak bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada bağırsakilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu rutubet değerleri de kimisine için oldukça mütenasip ve bağırsakilebilir en yetkin değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir nüfus bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir kırat olduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk rutubet ayırtı ortada gidip gelmeden cemi aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değhizmetimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize için bu rutubet değerleri neyi değhizmettirmektedir diye soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna saat ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en hayır kırat bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız husus vasati 6 kamer içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet verme üzerine kurulu bu model sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin makul bir saat içerisinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor süresince rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca zait suhunet değhizmetimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet değeri sağlamak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kırat iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz yüce rutubet olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in sabah akşam ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çalışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile yanında yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en hayır opsiyon olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Akşam gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce rutubet değerlerinde çift taraflı çalışarak mıhlı bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.